Hur inreder man ett hållbart kontor och hur skapar vi en hållbar framtid?
Tillsammans!
I förra veckan deltog vi i panelen på ett välbesökt #TengbomTalks i Uppsala och samtalade kring hur fyra olika branscher förenats i ett gemensamt projekt; att inreda KRAVs nya huvudkontor hållbart.
Arkitektkontoret Tengbom, fastighetsvärden Castellum, föreningen KRAV med den välkända ekologiska, sociala och ekonomiska produktmärkningen och vi på RP som hållbar möbelleverantör har tillsammans visat på styrkan av samarbete.
KRAV hade höga krav på sin lokals utformning och materialvalen i den. Något som vi bara ser positivt på. Med höga krav blir vi utmanade och bättre och med gemensamma visioner och goda samarbeten når vi längre.
– Så intresset för att på detaljnivå veta var elmotorn i ett skrivbord tillverkats välkomnar vi säger Gustav Lövqvist, RP Uppsala.
Önskemålet att behålla så mycket som möjligt av det redan befintliga möblemanget löste Tengbom med att bland annat lacka om soffbord och stolar. En hållbar tankegång som funnits med företaget sedan grundaren Ivar Tengboms dagar.
– Då vi köper in nya möbler är hög kvalitét av största vikt. En kvalitetsmöbel kan användas länge, lagas och rekondas för att i en avlägsen framtid återanvändas igen och igen, berättar Eva Brännvall på Tengbom.
Fastighetsägaren Castellum målade om med svanenmärkt färg, slipade om golven i lokalen och där ny matta skulle läggas föll valet på en produkt tillverkad av ”spöknät”. Av gamla kasserade fiskenät, som i mängder flyter runt i våra hav och förstör för djurlivet, tillverkas textila golvplattor för offentlig miljö.
Vi på RP hjälpte KRAV med återanvända möbler till matsal, konferensrum och arbetsplatser.
Då vi fick frågan om några gamla kontorsstolar som var trasiga och saknade delar kunde vara av intresse för oss vände Gustav Lövqvist på frågan:
– Om vi lagar dem är det inte av intresse för er på KRAV att ha kvar dem då?
Med nya delar, ny klädsel och efter rekond fick KRAVs 20 år gamla stolar nytt liv och kommer hålla i 20 år till. Bara där har vi minskat koldioxidutsläppet med 75 procent, då en nytillverkad möbel i jämförelse med en återanvänd kan producera så pass mycket mer koldioxid.
Alla parters fantastiska engagemang och gemensamma mål gav KRAV en lokal med 80 procent återanvända möbler.
– Vi är väldigt nöjda med lokalerna och möblerna, säger Lizzie Jämting på KRAV. Det blev ett väl genomfört koncept och samarbete.