Renoverade kontorsmöbler. Boka en GRATIS konsultation med våra experter.

Artikel om RP i Lokalguiden

Nytt koncept för återanvändning

Återvinning är bra men räcker inte på långa vägar om vi ska rädda vår jord. Enligt RP (Recycling Partner) är återanvändning en av de nödvändiga lösningarna. Nu har de tagit fram ett nytt koncept för återanvändning av kontorsmöbler.

RP arbetar med återanvändning – någonting som är centralt i den numera mycket omtalade cirkulära ekonomin. Under en längre tid har de klätt om kontorsstolar och lackerat om förvaringsmöbler och på så vis gjort saker och ting återanvändbara. Nu har de tagit det hela ett steg längre och involverat inredningsdesignern Marie-Louise Hellgren som på uppdrag av dem gör nya saker av begagnade.

– Marie-Louise har jobbat med möbler och design under många år, alltid med hållbarhet i centrum. Hon designar överdrag och klär om stolar på ett sådant sätt att man får en helt ny produkt av någonting som varit dömt till att gå till återvinning, berättar Andréas Andersson, VD på RP. Vi har också inlett ett samarbete med Artex, ett företag som skär, syr och tapetserar i tyg, läder och andra mjuka material för kunder, framför allt inom bilindustri och publika transporter.

Vid tillverkningen får de spillbitar som tas tillvara och används i tillverkningen av designade stolsöverdrag. Detta har gjorts till ett helt koncept.

När möbler döms ut är det ofta slitagedelar som exempelvis tyget på en stolssits som gett med sig, de väsentliga delarna, de som är dyra, är däremot ofta i gott skick.

– Även om klädseln på en kontorsstol slits håller mekanismen mycket längre. När vi renoverar slitagedelarna förlänger vi livslängden på varor som redan är tillverkade. Det gör väldigt mycket för både ekonomin och miljön, säger John Hultberg, RPs marknadschef.

Skräddarsydda produkter

De begagnade möblerna får RP till största delen från större verksamheter och organisationer som bytt ut sitt möblemang i samband med en flytt, omorganisation, lokalrenovering eller liknande.

– Bytt ut fungerande möbler när de blivit lite äldre har man gjort länge. Det är en gammal tradition som lever kvar. Men mer och mer kan vi se en utveckling mot att man i alla fall inte alltid byter ut allt och att man till viss del istället börjat se vad som kan återanvändas.

I och med samarbetet med designern Marie-Louise Hellgren kan RP skräddarsy produkterna efter kundens önskemål vad det gäller stil, färger och material m m.

– Det finns spillmaterial i alla möjliga färger och man kan även lägga till t ex företagslogga eller mönster på en stol om det önskas. Det finns stora möjligheter att ge kunden det specifika som de efterfrågar. Detta sparar både pengar för företagen och vår miljö, säger Andréas Andersson.

John Hultberg menar att detta, att man uppdaterar och återanvänder möblerna istället för att ägna sig åt slit och släng, även sänder ett fint budskap internt inom organisationen.

Att man återanvänder, och på det viset sparar pengar, möjliggör också i en förlängning att man kan ha råd att kosta på sig produkter av bättre kvalité. Det kan i sin tur ge till följd att ergonomin för personalen förbättras med mindre sjukskrivningar som följd och att möblemanget ser bättre ut.

Förläng livslängden

Idén till det nya konceptet dök upp på RP när de fick in ett stort parti stolar som var jättefina, bortsett från att det var några små hål i tyget. Hur skulle de kunna få ut dessa produkter på marknaden igen? Lösningen blev de omdesignade stolarna med överdrag gjorda av spillmaterial.

– Det är ju egentligen ett gammalt tänk. Förr i tiden hade man en kostym. Den använde, lagade och justerade man efter behov. Men i dagens slit- och släng-samhälle åker man och köper nytt istället.RPs vision är att förlänga produkternas livslängd. Vi har redan påverkat naturen i och med att produkten är tillverkad, så varför kan vi inte låta den få verka lite längre, säger John Hultberg.

Köper man en designad omklädd kontorsstol på RP får man den till runt halva priset jämfört med om man köper en ny. Att hänsyn till miljön går hand i hand med företagens ekonomi är väldigt ovanligt, menar Andréas Andersson.

– Ofta brukar det kosta pengar att vara miljövänlig, om man handlar kravmärkt eller vad man nu gör. Men här sparar man pengar på att vara miljövänlig. Vad finns det då för argument att inte göra det?

Återanvändning är melodin

– Jag tror att man som företag mer och mer kommer ta ett större ansvar för sin egen användning och förbrukning. Förut ringde man bara flyttfirman och brydde sig sen inte om vad som hände med kontorsmöblerna. De bara slängdes. Men nu tror jag att man kommer bry sig mer, säger John Hultberg.

Trots det tycker han att det pratas mer än det görs, samtidigt som situationen börjar bli akut.

– Vi måste göra mer för miljön, för jordens resurser är begränsade och vi människor blir allt fler. Den ekvationen innebär att vi måste ta hand om våra saker. Slit och släng är idag bara få förunnat om man ser till hela världen. Vi måste anpassa oss efter hur de övriga lever, återanvänder och ärver saker, fortsätter han.

För tio år sedan var återvinning hett och ansågs som lösningen på mijöproblematiken, säger Andréas Andersson.

– Men det är ju nästan en del av slit- och slängsamhället idag. För visst är det bra att återvinna en produkt, men du måste fortfarande tillföra en stor mängd energi för att kunna återvinna. Så återanvändning är melodin, avslutar han.

15585

Du missar väl inget?

Är du intresserad av att spara pengar och minska miljöbelastningen? Anmäl dig till vårt trevliga nyhetsbrev!

15856